|
|
|
|
Her
türlü soru, istek ve şikayetlerinizi Tüketici Hattından
bize iletebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Anasayfa
Kuruyemişin Faydaları |
KURUYEMİŞTE BULUNAN VİTAMİN VE MİNERALLER
VİTAMİN
B6:
Günlük ihtiyaç, kadınlarda 1.6 mg., erkeklerde ise 2 mg.dır. Tavuk,
balık, ıspanak, patates, muz, kepekli ekmek, kuruyemiş en önemli
kaynaklarıdır. Bunların dışında, birçok gıdada B6 vitamini bulunduğu
için, eksikliği konusunda endişeye düşmemek gerekir. Fazla dozda
alınması, yaşlılarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bazı sinir
sorunlarını tedavi etmekte kullanılırsa da, 6 ay süreyle günde 100
mg.dan fazla kullanmak sinirleri tahrip edebilir. Günde 2 bin mg.
üstündeki dozlarda, sinir sistemi tahripleri çok daha kısa sürede
olabilmektedir.
VİTAMİN E:
Kadınların her gün 12 ünite, erkeklerin de 15 ünite almaları gerekir.
Bitkisel yağlar, kuruyemiş, etler ve yeşil yapraklı
sebzelerde bol miktarda bulunur. A ve C vitamini gibi bunun da antioksidan
etkisi bulunmaktadır. Kalp-damar hastalıkları, kanser ve katarakta
karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Diğer ilaçlarla birlikte kullanıdığında
Parkinson hastalığında olumlu etkiler gösterdiği, kalp krizlerinde
hasarın azaltılmasında yararlı olduğu ve yaşlılarda bağışıklığı
arttırdığı ileri sürülmektedir. Günde 1000 üniteye kadar güvenli
olduğu bilinmektedir.
B-2 vitamini
Bu vitamin sadece yiyeceğin enerjiye dönüşmesini sağlamakla kalmaz,
aynı zamanda kanda alyuvarların oluşmasını, derinin ve gözlerin
sağlıklı olmalarını sağlar. Aşırı derecede alkol tüketimi vücuttaki
B-2 vitaminini azaltır. Ayrıca antibiyotikler, yatıştırıcılar da
vücuttaki B-2 vitaminini azaltır. Et, tavuk eti, balık, süt ve süt
ürünleri, turp,ıspanak, yumurta, kuruyemiş, mısır
ve beyaz undan yapılmış ekmek bol miktarda B-2 vitamini içerir.
B-6 vitamini
Vücudun protein ve yağı öğütmesini sağlar, ayrıca bağışıklık ve
sinir sistemlerinin düzenli çalışmalarına yardım eder. Kanda hemoglobin
oluşmasını sağlar. Hemoglobin bildiğiniz gibi vücuda oksijen taşır.
Beyinde depresyonla savaşan kimyasal madde olarak bilinen serotoninin
oluşmasına yardım eder. Aşırı derecede alkol kullanmak, sigara alışkanlığı
ve kan basıncını düşüren ilaçlar bu vitamin için zararlıdır. Tavuğun
göğüs eti, böbrek, karaciğer, domuzeti, yumurta, pirinç, soya fasulyesi,
yulaf, fındık, fıstık, muz, patates, avokado ve
somon balığı en fazla B-6 vitamini içeren besinlerdir.
Kalsiyum
Dişlerin ve kemiklerin güçlü olmaları için öncelikle kalsiyum gereklidir.
Kalsiyum aynı zamanda kalp atışlarını düzenler, kanın gerektiği
gibi pıhtılaşmasını sağlar, kaslar ve sinirler için yararlıdır.
Kalsiyum kan basıncının yükselmesini ve kalın bağırsak kanserini
önleyebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre her on kadından sekizi,
bol miktarda kalsiyum içeren yiyeceklerle beslenmek istemiyor. Hamilelik,
bebeği anne sütüyle emzirme, menopoz, kafeinli içecekler vücuttaki
kalsiyum miktarını azaltır süt ve sütlü besinler, mısır,
sardalya balığı, kalamar, kuruyemiş ve brokkoli
bol miktarda kalsiyum içeren besinlerdir.
|